Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Generalist Operationeel Centrum (Deeltijd)

Algemeen

In de opleiding Generalist Operationeel Centrum leg je de basis voor de functie Centralist in het Operationeel Centrum. Het Operationeel Centrum krijgt een steeds belangrijker plaats in de totale politieoperatie. In samenwerking met andere hulpdiensten zorg je voor snelle en adequate hulpverlening bij ongevallen of branden. Als politiecentralist sta je aan het begin van kleine en grote opsporingsacties. Bovendien monitor je in het Operationeel Centrum 24 uur per dag, 7 dagen per week het veiligheidsbeeld en de slagkracht binnen jouw eenheid. Hierbij is samenwerking het sleutelwoord. Het betreft een duale opleiding, wat betekent dat je een deel van de opleiding volgt bij de Politieacademie, maar vooral op de werkvloer onder begeleiding van een coach of praktijkbegeleider.

Voor wie

Beginnend centralisten die recent zijn aangesteld als generalist Operationeel Centrum.

Opbouw

Je maakt kennis met het Operationeel Centrum: wat gebeurt er in de gemeenschappelijke meldkamer, wie werken er allemaal en hoe werken zij samen?
Daarna verdiep je je in de intake van (spoedeisende) meldingen. Gesprekstechnieken, protocollen en kennis van de meldkamersystemen staan hier centraal.
Na een tussentijdse toets begin je aan het laatste deel van de opleiding; uitgifte en regie. Je leert werken met C2000 en verdiept je kennis van andere systemen. Ook leer je hoe je vanuit het Operationeel Centrum de regie voert over politieacties, bijvoorbeeld een zoekactie naar een vermist kind of een achtervolging van inbrekers.

Resultaat

Je bent in staat om zelfstandig de intake in het Operationeel Centrum uit te voeren en de uitgifte en regie van lopende incidenten te verzorgen.

Praktische informatie

Code: 3203647.002
Type: Module
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 364 sbu
Instituut: 136 sbu
Korps: 172 sbu
Zelfstudie: 32 sbu
Proeve: 24 sbu

Duur: 3-6 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 9.266,00

Toelichting studielast

De opleiding duurt ongeveer 16 weken. Gedurende deze 16 weken krijg je 18 dagen praktijkgericht onderwijs bij de Politieacademie. De overige tijd ben je aan het leren op de werkvloer onder begeleiding van een praktijkbegeleider of –coach.
Naast de opleidingsdagen en het leren op de werkvloer, voer je thuisstudieopdrachten uit. Deze bestaan uit het schrijven van een reflectieverslag en het uitvoeren van zelfstudieopdrachten in het Operationeel Centrum.

Overige informatie

Na het afronden van de opleiding Generalist Operationeel Centrum ben je startbekwaam. Na diplomering volgen er vanuit jouw eigen OC nog een aantal dagen begeleiding met regio specifieke informatie.

Randvoorwaarden

 • Het Operationeel Centrum waar je werkzaam bent, zorgt voor adequate begeleiding tijdens het werkend leren.
 • Een leerwerkovereenkomst kan deel uitmaken van het opleidingstraject.
 • Je hebt een werkbegeleider en een praktijkcoach. De praktijkcoach en de docent hebben periodiek contact om de studievoortgang te bespreken. 
 • Aanstelling op het OC is niet langer dan 12 maanden voor aanvang opleiding (aanstellingsbesluit OC). 
 • Praktijkbegeleider en/of werkbegeleider staan gepland om je te begeleiden. 
 • Praktijkbegeleiders en/ of werkbegeleiders zijn bekend bij het docententeam meldkameronderwijs Politieacademie. 
 • De praktijkbegeleiders en/ of werkbegeleiders volgen de begeleidingsperiode zoals door de academie uitgeschreven.
 • De praktijkbegeleiders en/of werkbegeleiders plannen simulatiedagen in op het OC om meldkamervaardigheden en 112 gespreksvoering te oefenen. 
 • De praktijkbegeleiders en/of werkbegeleiders volgen de begeleidingsperiode zoals door de academie uitgeschreven. 
 • Er zijn voldoende uren gepland (vrij van tafeldienst) i.v.m. de examenopdrachten. Zie SBU. 
 • De examenopdrachten zijn voorwaardelijk om deel te nemen aan het eindexamen. 
 • 80% aanwezigheid op de lesdagen is voorwaardelijk om deel te mogen nemen aan het eindexamen.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

 • Je hebt een aanstellingsdatum op het OC die niet ouder is dan 12 maanden voordat je aan de nieuwe opleiding Generalist Operationeel Centrum begint.
 • Je levert een kopie aan van je aanstelling - inclusief ingangsdatum - op het OC.
 • Je bent aangesteld als generalist Operationeel Centrum.
 • Je hebt een betrekkingsomvang van tenminste 28 uur per week.
 • Het strekt tot aanbeveling dat je in het bezit bent van een typevaardigheidsdiploma.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding individueel aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.