Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Vormen en toetsen van scenario's (2024)

Algemeen

In deze opleiding leer je methodologisch en hypothetisch scenario’s te gebruiken bij TGO's, omvangrijke opsporingszaken en cold cases. Je oefent om op gestructureerde, transparante en bekritiseerbare wijze (alternatieve) scenario’s te vormen en toetsen, om zo dicht mogelijk bij het waargebeurde verhaal te kunnen komen en scenario's te reconstrueren. Je leert hoe je met verschillende denktechnieken en ondersteunende software de waarschijnlijkheid van scenario’s op basis van argumenten kunt bewerken. Hierbij leer je een beroep te doen op je creativiteit en oog te hebben voor kritische ‘what-if’ vragen tijdens het onderzoek. Vanuit wetenschappelijke hoek worden cognitieve denkfouten belicht en gekoppeld aan de praktijk om scherp te blijven op het voorkomen van tunnelvisie. Je oefent hoe je kritische vragen voor de recherchestrategie kunt stelen, ondersteund door geschikte visualisaties waaruit jouw coherente argumentatie blijkt.
De opdracht voor het examen wordt na afsluiting van de lesdagen individueel uitgevoerd. Je gebruikt hiervoor een cold case, lopend TGO of omvangrijk opsporingsonderzoek in afstemming met je eigen eenheid. Je zorgt zelf, in overleg met de betrokken gemandateerde, voor een casus die je gebruikt voor het examen. Door het werken met onvolledige informatie uit de praktijk voer je deze analyse uit in een onzekere context. Je analyseresultaten worden beoordeeld op basis van een mondeling examen waarbij je analyerapport als leidraad wordt gebruikt. Je examen wordt beoordeeld met een cijfer en bij voldoende resultaat krijg je een certificaat.

Voor wie

Tactische (scenario)analisten (operationeel specialist) die operationele werkzaamheden (gaan) uitvoeren op minimaal hbo-niveau binnen een cold case, opsporingsonderzoek of tijdens inzet bij een team grootschalig optreden (TGO).

Opbouw

Het onderwijs is duaal opgebouwd en bestaat uit een mix van literatuurstudie, praktijkopdrachten en lesdagen. Deze lesdagen zijn verdeeld over clusters waarin aan de hand van verschillende praktijkzaken de analyseprocessen tijdens de beeldvormende, kritische en stabiele fase rond opsporingszaken worden behandeld.

Onderwerpen die aan de orde komen:

  • Creatief denken en brainstormtechnieken
  • Herkennen van cognitieve denkfouten
  • Gebruik van indicatoren en scripting
  • Toetsen, falsifiëren en verifiëren van (alternatieve) scenario’s
  • Toepassen van gestructureerde denkmodellen en zicht op databestanden
  • Samenwerking met partners
  • Pitchen en bondige schriftelijke en visuele overdracht
  • Open houding als tactisch analist

Resultaat

Met het succesvol afronden van het examen toon je aan te beschikken over competenties om methodologisch scenario’s te vormen en kritisch te toetsen binnen een opsporingsonderzoek/cold case. Op basis van de analyse ben je in staat om op een professionele wijze sturingsadvies voor de recherchestrategie te geven.

Praktische informatie

Code: 5300167.006
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 226 sbu
Instituut: 112 sbu
Korps: 82 sbu
Zelfstudie: 30 sbu
Proeve: 2 sbu

Duur: 3-6 maanden
Locatie: Politieacademie Concernlocatie
Totaalprijs: € 7.270,00

Toelichting studielast

De lesweken zijn meestal om de week met aaneengesloten dagen. Houd rekening met studiebelasting in de tussenliggende weken voor zelfstudie en praktijkopdrachten. Zorg daarnaast voor ruimte voor je praktijkuren na de laatste lesdag voor het afronden van je examenopdracht.

Randvoorwaarden

Je werkt als analist bij de afdeling Analyse & Onderzoek en beschikt over een mindmap programma in jouw specifieke werkomgeving. Bijvoorbeeld het programma MindManager of XMind Pro. 

Startdata

Deze opleiding start op ondergenoemde data.

Per startdatum staan de beschikbare opleidingsplaatsen en -data vermeld.

Opleidingsdagen zijn normaal gesproken van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur. 

Deze informatie wordt dagelijks bijgewerkt.

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde: het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!

Startdatum: 02-09-2024

Locatie: Politieacademie Concernlocatie
Beschikbare opleidingsplaatsen: Momenteel niet beschikbaar (zie opleidingsdata weergeven).
Opleidingsdata weergevenOpleidingsdata:
ma 02-09 t/m wo 04-09
di 10-09 t/m do 12-09
di 24-09 t/m do 26-09
di 08-10, wo 09-10
ma 21-10 t/m wo 23-10
Ex: ma 16-12 t/m wo 18-12

Code: S002
Opleidingsdata sluiten

Algemene instroomeisen

  • Je bent in het bezit van een diploma op minimaal hbo-niveau.
  • Je hebt een akkoord van je teamchef.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met Team Recruitment van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.