Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Overlijdensonderzoek (2024)

Algemeen

Overlijdensonderzoek

Voor wie

Politiemedewerkers werkzaam in het forensische domein.

Opbouw

In week 1 en 2 maak je kennis met de verschillende aspecten rondom een overlijden. Je leert welke biologische processen er plaats vinden bij overlijden. Je belicht het overlijdensonderzoek vanuit het perspectief van de nabestaanden, omstanders en jou zelf. Vervolgens ga je aan de slag met het bemonsteren van een overleden persoon en lees je de sporen rondom het lichaam.
Iedere week breid thet onderzoek zich uit met extra stappen en onderzoeksmethodes zoals het uitvoeren van de schouw, het meten van de temperatuur en bepalen van de PMI.

In week 3 en 4 verdiep je je in methodes en vakgebieden met betrekking tot wanneer en wat is er gebeurd en identificatie. Je maakt kennis met samenwerkingspartners die een belangrijke rol kunnen spelen in jouw overlijdensonderzoek en jij leert de basis van deze vakgebieden:
- Forensisch Arts;
- NHBS deskundige;
- Toxicoloog;
- Patholoog;
- Radioloog;
- Odontoloog;
- Forenisch Antropoloog;
- Forensisch Archeoloog;

In week 5 ligt de focus op lichamen waarbij het ontbindingsproces niet verloopt volgens de standaardcurve en waarbij specifiek letsel zichtbaar kan zijn zoals bij lichamen of lichaamsdelen in water, na een val van hoogte of aanrijding met een trein, verbrand zijn of verpakt. En hoe om te gaan met vermiste personen?

Uiteindelijk sluit je in week 6 de module af met een aantal praktijkcasussen waarbij, naast de praktische vaardigheden, alle geleerde onderzoeksmethodes worden toegepast:
- Constructief overleg met de drie-eenheid;
- rode vlaggen herkennen en benoemen;
- een tijdlijn maken;
- Meerdere hypotheses en scenario's opstellen waarvan in ieder geval 1 misdrijf scenario.

Resultaat

  • Aan het eind van deze module ben jij in staat om een overlijdensonderzoek uit te voeren.
  • Je kent het ontbindingsproces van een lichaam en herkent afwijkingen op het standaard verloop. Behalve het lichaam, neem jij ook de omgeving mee in jouw onderzoek op zoek naar sporen en eventuele verstoringen.
  • Je weet welke handelingen jij zelf kan verrichten tijdens jouw onderzoek op de vragen wat er gebeurd is en wanneer én jij weet welke samenwerkingspartners je kan inschakelen bij de gevonden of niet zichtbare sporen. 

Praktische informatie

Code: B002280.003
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 180 sbu
Instituut: 45 sbu
Korps: 35 sbu
Zelfstudie: 100 sbu

Duur:
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 5.121,00

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Je bent in het bezit van het certificaat 'Vervolg PD Onderzoek - VPDO'.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding via Youforce aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende of een HR-adviseur.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met Team Recruitment van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.