Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

HBO-masteropleiding Recherche (MCI) (2 jaar)

​Wanneer je rechercheur wilt worden bij de politie op masterniveau dan kun je de opleiding Master of Criminal Investigation (MCI) volgen. Als student MCI word je opgeleid tot een vakbekwame rechercheur op hbo-master niveau. Je bent dan algemeen opsporingsbekwaam en breed inzetbaar op diverse vakgebieden en werkterreinen binnen de recherche. Daarnaast beschik je na de opleiding over diepgaande organisatorische en specialistische ervaring en expertise op één of meerdere terreinen van de recherche. Je draagt bij aan de ontwikkeling én vernieuwing van de opsporingspraktijk en werkt samen in netwerken met (inter)nationale collega's en (keten)partners.

Voor wie is deze opleiding?​

De MCI is voor iedereen met interesse in de brede recherche, zowel op tactisch als strategisch niveau. Studenten van de MCI bestaan uit doorstromers en instromers. Doorstromers zijn studenten die al bij de politie werken en minimaal een bachelor-diploma hebben. Instromers zijn studenten die een bachelor rechercheur op zak hebben. Doorstromers en instromers volgen gezamenlijk het onderwijs.

Resultaat

De opleiding MCI leid je op tot een vakbekwame rechercheur op NLQF 7-niveau (hbo-master). Na het afronden van de opleiding ben je algemeen opsporingsbekwaam en breed inzetbaar op diverse vakgebieden en werkterreinen binnen de recherche. Daarnaast beschik je over diepgaande organisatorische en specialistische ervaring en expertise op één of meerdere terreinen van de recherche. Je draagt bij aan de ontwikkeling én vernieuwing van de opsporingspraktijk en   werkt samen in netwerken met (inter)nationale collega's en (keten)partners. Daarbij ben je in staat om tussen verschillende belangen en niveaus te schakelen en bij te dragen aan de professionalisering van de eigen organisatie. Je doet proactieve beleidsvoorstellen over het nut van een opsporingsonderzoek, kunt verantwoord afwijken van traditionele denkpatronen en bent in staat 'out of the box' te denken om strategieën te verbeteren en/of te ontwikkelen die criminaliteit(s-  ontwikkelingen) kunnen bestrijden of tegengaan. Ook ben je in staat producten van specialistische diensten te beoordelen en kan je de toepassing van die producten in een opsporingsonderzoek coördineren. Naast het ontwikkelen van deze kennis en kunde, heb je na de opleiding ook een professionele identiteit ontwikkeld.​

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de MCI doorloop je vier kernopgaven in twee jaar.

In jaar 1:

Kernopgave Structureren van een meeromvattende zaak ('STRUMOZ')

Je leert het opsporingsonderzoek analyseren en verwerken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • recht;
  • forensische opsporing;
  • informatieprocessen;
  • toepassing wet BOB;
  • digitaal rechercheren;
  • financieel rechercheren;
  • internationale aspecten;
  • verhoor.

De tweede kernopgave is afhankelijk van jouw afstudeerrichting. Voor de algemeen tactische afstudeerrichting is dat 'Beoordelen Dader en Slachtoffergedrag' (BDSG). Deze kernopgave richt zich op de criminologische en psychologische aspecten van het recherchewerk. We besteden aandacht aan leervermogen, samenwerken, probleemanalyse en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. Met de kennis uit de criminologie en psychologie worden delicten, daders en slachtoffers vanuit verschillende invalshoeken belicht. Je wordt gestimuleerd verder te kijken dan het delict. Ook leer je het perspectief van de dader, het slachtoffer of de context te betrekken in het opsporingsonderzoek.

In jaar 2:

Kernopgave Adviseren, coördineren, toepassen en evalueren van strategieën in een opsporingsonderzoek ('Acteso')

De volgende onderwerpen komen aan bod binnen een meeromvattend opsporingsonderzoek:

  • 'hypothesen en scenario-denken' toepassen;
  • analyseren en evalueren;
  • adviseren van interne- en externe partijen op basis van 'hypothese en scenario-denken';
  • adviseren van interne- en externe partijen over strategieën;
  • (deel)strategieën creëren;
  • tegenspraak en/of reflectie geven.

Kernopgave Masterproject Wetenschap en Opsporing ('MWO')

In deze afsluitende kernopgave staat het onderzoekend vermogen centraal. Je voert zelfstandig een onderzoek uit waarbij je alle stappen zet binnen de onderzoekscyclus.

Na de opleiding

Na de opleiding heb je een erkend politiediploma en Master-graad, maar ook direct een baan als recherchekundige. Als recherchekundige sta je midden in de samenleving. Je werk komt voort uit de Politiewet, die zegt dat de hoofdtaak van de politie is: “handhaven van de rechtsorde en hulp verlenen aan hen die deze behoeven". De recherchekundige heeft alle politiebevoegdheden inclusief de mogelijkheid om in bepaalde gevallen dwangmiddelen toe te passen. Dit is een grote verantwoordelijkheid.

Zo ga je studeren

Jouw leerwerkplek moet je in staat stellen om in de werkpraktijk te leren. Voor de Master of Criminal Investigation betekent dit een leerwerkplek in een rechercheteam op een leerontwikkelplek (LOP). De politie-eenheid is verantwoordelijk om voor jou tijdens de opleiding te zorgen voor een goede leerwerkplek, welke voldoet aan de gestelde eisen door de Politieacademie.

De opleiding MCI heeft een directe verbinding tussen het onderwijs en de praktijk. Je wordt begeleid door een trajectbegeleider, leerprocesbegeleider en door docenten. Het onderwijs volg je voor 60% op de academie en 40% studeer je thuis of op je leerwerkplek.

Toelatingsvoorwaarden

Je wordt toegelaten tot de opleiding wanneer je:

  • in het bezit bent van een bachelor-diploma rechercheur;
  • fysiek en mentaal fit bent;
  • voldoet aan de selectieprocedure van de politie. De selectieprocedure duurt vier tot zes maanden.

Meer weten of inschrijven?

Wil je meer weten over deze procedure, het inschrijven en je salaris? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of bekijk hier de studiegids van MCI​.