Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Politiebiker

Algemeen

Iedere agent kan surveilleren op een fiets. De intentie van het gebruik van een fiets in het politiewerk kan echter sterk verschillen. Wanneer agenten doelgericht worden ingezet in horecagebieden, bij evenementen of op heterdaad aanhoudingen, dan kunnen politiebikers een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere inzet van politiemedewerkers. Een politiebiker werkt gebiedsgebonden, informatiegestuurd, probleemgericht en contextgedreven (Koppejan & Massier, 2016).

Een politiebiker beschikt over specifieke kennis en vaardigheden en onderscheidt zich hiermee van andere(n). Die deskundigheid maakt dat de politiebiker een daartoe ontwikkelde opleiding moet volgen.

Voor wie

Uitvoerende (assistent) politiemedewerkers, werkzaam binnen het vakgebied Gebiedsgebonden Politie (GGP) en door de teamchef aangesteld als biker.

Opbouw

De opleiding duurt in totaal uit 8 weken. Dit betekent niet dat je ook 8 weken continu met de Bikeropleiding bezig bent.

De eerste twee weken heb je de tijd om de benodigde voorbereidingen voor de opleiding te treffen (zie ook de randvoorwaarden) en doorloop je de eLearning Politiebiker (zelfstudie).
In week drie zijn er twee contactdagen waarbij je naar het instituut of een oefenlocatie komt. Je maakt kennis en gaat aan de slag met de basisvaardigheden.
In week vier tot en met zeven ga je in je eigen eenheid aan het werk (werkplekleren). Je doet in deze periode een aantal diensten als politiebiker, waarbij je bent gekoppeld aan een ervaren politiebiker. Je bent in deze periode dus productief voor je eigen eenheid. Je maakt vier leeropdrachten. Hier staan 6 sbu’s voor.
In week 8 kom je twee en een halve dag terug naar het instituut of de oefenlocatie. Je blikt terugt op je ervaringen tijdens het werkplekleren. Daarnaast ga je verder met het aanscherpen van vaardigheden en het aanleren van procedures. Er is ook veel aandacht voor de koppeling met de praktijk door middel van casuïstiek en/of praktijkoefeningen.
De opleiding sluit af met een eindoefening waarin je de gelegenheid krijgt om de aangeleerde vaardigheden te tonen.

Resultaat

Je kunt op een professionele, veilige en verantwoorde (proportionele en subsidiaire) wijze jouw taken als politiebiker uitvoeren.

Praktische informatie

Code: 9103575.003
Type: Cursus
Examineringtype: Bewijs van deelname

Studielast totaal: 32 sbu
Instituut: 20 sbu
Korps: 12 sbu

Duur: 1-3 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 1.400,00

Toelichting studielast

Week 1 en 2: Voorbereiding en zelfstudie (2 sbu’s)
Week 3: Tweedaagse instituut/locatie (14 sbu’s)
Week 4 t/m 7: Werkplekleren (6 sbu’s)
Week 8: Terugkomdagen instituut/locatie (18 sbu’s)

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers is 6, het maximum aantal deelnemers is 12.
De opleiding start in principe op één van de opleidingslocaties van de Politieacademie. Als alle deelnemers uit dezelfde eenheid afkomstig zijn, kan hier in overleg van worden afgeweken.

Randvoorwaarden

  • Je hebt de eLearning Politiebiker doorlopen.
  • Je beschikt over een goed werkende opvallende politiebike.
  • Je beschikt, in overleg met de teamchef, over een begeleider (ervaren biker) tijdens het werkplekleren
  • Je bent in het bezit is van een leerwerkovereenkomst, ondertekend door de teamchef. De overeenkomst vind je in het startpakket.
  • Je bent in het bezit van geschikte kleding, conform het vastgestelde kledingpakket voor politiebikers.
  • Je beschikt over de verstrekte geweldsmiddelen (inclusief veiligheidsvest).
  • Je bent fit genoeg om deel te nemen aan de opleiding.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

 Je bent door de teamchef aangesteld als politiebiker en RTGP-gecertificeerd.

Vrijstellingen

Voor deze opleiding zijn er geen vrijstellingen mogelijk.

Aanmelden

Op dit moment is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.