Werk je nog niet bij de politie? Dan kun je je aanmelden voor een voorlichting. Hier kun je vragen stellen en advies krijgen over het kiezen van een opleiding. Tijdens de voorlichting hoor je meer over de selectieprocedure, opleidingen en het werk als agent.
Of gebruik de online keuzehulp. Vul informatie over jouw opleiding en interesses in. En je krijgt informatie over een baan die bij jou past of een vervolgopleiding.
De Politieacademie heeft geen open dagen. Toch kun je meer te weten komen over het politieonderwijs.
Regelmatig organiseert de politie voorlichtingen. Deze zijn op locaties van de Politieacademie.
Tijdens de voorlichting kun je vragen stellen over de opleidingen tot politiemedewerker. Hoe zit dat bijvoorbeeld met leren in het korps? Maar ook wat het betekent om agent te zijn. Hoe voelt het bijvoorbeeld om in uniform te werken?
Wil je een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen? Meld je hier aan.
We begrijpen dat je graag een dag wilt proefstuderen aan de Politieacademie. Helaas is dit niet mogelijk.
We proberen zoveel mogelijk over onze opleidingen en het politiewerk te laten zien. Dit doen we met video’s, verhalen over agenten, (online) voorlichtingen en chatsessies. Wil je nog meer weten over politiewerk? Volg ons op @politieacademie en @kombijdepolitie op social media.
Wil je aan de slag als agent, rechercheur of leidinggevende bij de politie? Dan volg je eerst een politieopleiding op niveau 4 of hbo-niveau.
Tijdens deze opleidingen leer je afwisselend op de Politieacademie en in de praktijk. Je krijgt als student een aanstelling bij een politie-eenheid.
Ben je benieuwd hoe het is om bij de Politieacademie te studeren? Lees de persoonlijke verhalen van Ayse en Louise.
De basispolitieopleidingen zijn voltijdsopleidingen. Je bent gemiddeld 38 uur per week bezig met de opleiding.
Voor veel van onze opleidingen gelden toelatingseisen. Bij iedere opleiding staat welke toelatingseisen gelden. Bekijk ons opleidingsoverzicht.
Ja dat kan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een politieopleiding op hbo-niveau. Bekijk alle opleidingen en alle toelatingseisen.
We hebben een bachelor politieopleiding Politieagent, Rechercheur en Wijkagent. Er komt een bacheloropleiding Politieleider.Heb je al een bachelor diploma behaald? Dan kun je de opleiding in een kortere tijd doen.Je kunt ook kiezen voor een hbo-masteropleiding recherche. Voor hbo en wo-ers zijn er ook andere mogelijkheden bij de politie. Vind hier per vakgebied jouw nieuwe functie.
Om agent te worden kun je een politieopleiding op niveau 4 doen. Je kunt ook een van de bacheloropleidingen volgen.
Om te starten bij de politie als politiemedewerker volg je eerst een opleiding tot agent of rechercheur. Of een opleiding tot politiemedewerker specifieke inzet. Je kunt je daarna verder specialiseren in een vakgebied. De Politieacademie heeft ongeveer vierhonderd opleidingen, waarmee jij je kunt specialiseren.
De politie kijkt samen met jou naar de mogelijkheden voor jouw loopbaan.
Je kunt de opleiding Politieagent op niveau 4 volgen of de bachelor opleiding Rechercheur. Daarna kan je je verder specialiseren binnen de recherche.
Je kunt ook als specialist in bijvoorbeeld accountancy, ICT, forensisch, de opleiding Politiemedewerker specifieke inzet volgen. Je vakkennis ga je daarna inzetten in het politiewerk.
De opleiding Politieagent is een beroepsopleiding op niveau 4.
De school van hoger onderwijs waar je toegelaten wilt worden, bepaalt of ze het diploma accepteren of niet. Sommige scholen vragen je om een 21+ toelatingstoets te doen.
Alle informatie over politieopleidingen vind je in ons opleidingsaanbod.
Wil je starten bij de politie? We hebben basisopleidingen op niveau 4 en hbo-bachelor. Ook is er een opleiding politiemedewerker specifieke inzet.
Een vakspecialistische opleiding volg je wanneer je al werkt bij de politie. Met deze opleidingen kun je je verder specialiseren of verbreden in een bepaald vakgebied. Of je volgt een opleiding om jouw kennis en vaardigheden op peil te houden.
Vind meer informatie over studeren bij de Politieacademie.
Alle informatie over politieopleidingen vind je in ons opleidingsaanbod.Wil je meer weten over de basispolitieopleidingen? Meld je dan aan voor een online voorlichting.
Alle informatie over de inhoud een opleiding vind je in het opleidingsoverzicht.
De opleiding tot agent of rechercheur zijn voltijdse opleidingen. Per week kun je rekenen op gemiddeld 38 studie-uren.
Tijdens de opleidingen leer je op de Politieacademie en in de praktijk. Je wisselt leren op school en leren in de praktijk in periodes af.
Je wordt voor diensten ingeroosterd tijdens de praktijkperiodes. Dit kunnen avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.
Je hoeft het NAVO spellingsalfabet nog niet te kennen als je start met de opleiding. Maar het is wel een voordeel. Je gaat er namelijk mee werken tijdens praktijkoefeningen. Er wordt van jou verwacht dat je dit uiteindelijk kunt. Je gebruikt dit namelijk wanneer je communiceert via de portofoon.
Dit verschilt per basisopleiding. Bekijk de inhoud van een opleiding in ons opleidingsoverzicht.
Je kunt niet zelf de locatie van jouw basisteam kiezen. Dit wordt voor jou bepaald. Dit hoor je een aantal weken voor de start van jouw opleiding.
Dit verschilt per opleiding. Er zijn opleidingen van twee en van vier jaar. Bekijk hier onze opleidingen.
Ja, er zijn ook deeltijd politieopleidingen. Hier vind je bijvoorbeeld meer informatie over de basispolitieopleiding op niveau 4 (deeltijd). Of de opleiding politiemedewerker specifieke inzet in deeltijd.
Je kunt een bachelor-politieopleiding doen in minder dan vier jaar. We noemen dat de versnelde bachelor. De inhoud van de opleiding is hetzelfde als de bachelor-politieopleiding van vier jaar.Er zit verschil in de opleidingen. Een eerste verschil is de manier waarop je lesstof krijgt. Daarnaast is het tempo waarin je de lesstof aanleert en je je ontwikkelt anders.Wil je meer weten? Bekijk de versnelde bachelor-politieopleiding in ons opleidingenoverzicht.
Alle hbo-politieopleidingen zijn op de Politieacademie in Apeldoorn. Je zit met studenten uit verschillende basisteams uit het hele land in een klas.
De basispolitieopleiding op niveau 4 duurt twee jaar. De opleiding leidt je op tot een zelfstandig operationele agent.De bachelor-politieopleiding duurt vier jaar.Bekijk de verschillen in studieduur en inhoud in het opleidingsoverzicht.
Werk je nog niet bij de politie? Je kunt je niet direct aanmelden voor een basisopleiding. Je moet eerst solliciteren op een agent-functie via www.kombijdepolitie.nl. Op deze website vind je ook informatie over voorlichtingsbijeenkomsten, de verschillende agent-functies, de wijze van solliciteren en de selectieprocedure. Heb je de selectieprocedure succesvol doorlopen? Dan word je aangesteld bij de eenheid waar je gesolliciteerd hebt. Daarna start je met de basisopleiding.
Werk je bij de politie en wil je een vakspecialistische opleiding gaan volgen? In overleg met je leidinggevende kun je via YouForce Opleidingsmanagement (Aanvraag Studiefaciliteiten) een aanvraag doen. Staat de opleiding van de Politieacademie niet in de tabel van de tegel aanvraag Studiefaciliteiten? Dan is het niet mogelijk deze opleiding via Selfservice aan te vragen. Neem contact op met je leidinggevende voor meer informatie.
Werk je bij de politie en volg je een opleiding bij de Politieacademie? In het algemeen betaalt de politie als werkgever de kosten van opleidingen die je doet voor jouw functie. Bijvoorbeeld de opleidingen tot agent. En ook opleidingen die je moet doen of die wettelijk verplicht zijn. Informeer vooraf altijd naar de kosten en ook naar de terugbetalingsregeling.
Werk je bij de Koninklijke Marechaussee, Defensie of een andere organisatie. Vraag daar bij je werkgever na hoe de studiekostenregeling is.
Via kombijde.politie.nl kun je reageren op een vacature en je inschrijven voor een politieopleiding. Je kunt je voor één opleiding inschrijven. De inschrijving gaat per politieregio en startmoment. Schrijf je in voor een opleiding.
Bij iedere basisopleiding staat aan welke toelatingsvoorwaarden je moet voldoen. Bekijk het opleidingsoverzicht.
Je kunt op kombijde.politie.nl een vacature agent of rechercheur met politieopleiding vinden. Je vindt hier ook andere vacatures.
Voor de basispolitieopleiding moet je eerst aangesteld worden als politiemedewerker. Hiervoor moet je minimaal achttien jaar zijn. Dit ligt vast in de Politiewet2012. Na de aanstelling schrijft de politie je in voor de basispolitieopleiding.
De leeftijd van studenten die beginnen met een basisopleiding verschilt heel erg. De één is achttien jaar en de ander bijvoorbeeld 52 jaar. Het is heel verschillend. Dit zorgt voor een fijne sfeer.
We gaan uit van jouw hoogst afgeronde opleiding. Dit doen we bij het bepalen van de toelating. Dit geldt ook voor een diploma dat in het buitenland is behaald. Dit diploma kun je laten waarderen bij:
Je stuurt zelf de aanvraag in.
Je kunt geen diploma krijgen op basis van 100% vrijstellingen. In de opleidingsinformatie vind je voor welk deel van de studiepunten of examenopdrachten je maximaal mag behalen met een vrijstelling.
Jazeker. Je kunt jouw vragen stellen bij de medewerkers van de vrijstellingen en toelatingsprocedure door een e-mail te sturen.
Bekijk meer informatie over het proces voor aanvragen.
Beoordelaars nemen CGI’s af. Zij zijn speciaal opgeleid voor vrijstellingen
Jazeker. Je kunt een vrijstelling- en toelatingsprocedure aanvragen wanneer je (aankomend) student bent.
Het bewijs van toelating is twee jaar geldig.
Je kunt je niet zelf aanmelden voor een opleiding politievrijwilliger. Wil je beginnen als politievrijwilliger? Houd de vacatures in de gaten op kombijde.politie.nl. Je kunt hier ook een vacaturealert aanmaken.
Vanaf de start van jouw opleiding ben je in dienst van de politie. Je bent dus direct een politiemedewerker. Daarom betaalt de politie jouw opleiding. Je krijgt ook salaris of een tegemoetkoming. En je ontvangt een reiskostenvergoeding.
Op www.kombijdepolitie.nl lees je alles over het salaris en de arbeidsvoorwaarden.
Je ontvangt een salaris als politiemedewerker. Meestal heb je geen recht op studiefinanciering en het OV-studentenreisproduct.
Dit ontvang je van je werkgever wel tijdens de opleiding:
Je kunt de opleiding blijven volgen wanneer je zwanger bent. Je hoeft dan geen IBT-lessen te volgen.
Lukt het niet meer om lessen te volgen? Je kunt andere taken uitvoeren. Denk aan werken op de afdeling Intake & Service. Dit doe je tot de datum waarop jouw verlof ingaat.
Je stopt met de opleiding tijdens jouw verlof. Je gaat verder met de opleiding na het bevallings-, geboorte- en/of ouderschapsverlof.
De Politieacademie kijkt in welke klas je weer kunt instromen.
Je kunt als politiemedewerker een basispolitieopleiding of een vakspecialistische opleiding volgen.In overleg met jouw leidinggevende kun je via YouForce Opleidingsmanagement een aanvraag inleveren. Dit kun je vinden bij Aanvraag Studiefaciliteiten.Vind je de opleiding niet in de Aanvraag Studiefaciliteiten? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding zelf aan te vragen. Neem hiervoor contact op met jouw leidinggevende voor meer informatie.
Het verschilt per opleiding hoe jij je kunt inschrijven. Dit staat op de opleidingspagina.
Tijdens de basisopleiding niveau 4 werk en leer je met elkaar in leerteams. Een leerteam is een groep met acht studenten van dezelfde eenheid. Dit is jouw ‘club’ tijdens de opleiding. Je deelt lief en leed met jouw leerteamgenoten. Je stelt samen plannen op, voert opdrachten uit en praat met elkaar. Je leert waar jullie karakters botsen en hoe jullie elkaar het beste aanvullen. Dat maakt jou als collega en ons allemaal als politie sterker.
Je werkt vooral met jouw eigen leerteam. Je leert ook met jouw gehele klas. Hier zitten nog twee leerteams bij. In totaal zit je met 24 studenten in een klas.
Je kunt met andere leerteams oefenen. Het is leuk om te oefenen met mensen die je niet kent. Dat maakt het wat echter.
Een kwartiel (of Q) is een periode van drie maanden (twaalf weken).
De verschillende politieopleidingen zijn opgebouwd op basis van deze kwartielen. Binnen elk kwartiel heb je je aandacht op een ander onderwerp. In totaal heb je acht kwartielen tijdens de basispolitieopleiding niveau 4 van twee jaar.
Je hebt in kalenderweek 29 tot en met 32 vrij. In week 33 begint het eerste kwartiel na de zomervakantie.
Per kalenderjaar zijn er vier instroommomenten voor nieuwe politiestudenten:
Elke nieuwe groep van politiestudenten krijgt een nummer. Dit nummer is op basis van het jaar en weeknummer wanneer zij starten. Denk aan 2024 en weeknummer 17. Deze groep heet dan 2417.
De lestijden verschillen per opleiding. Op de opleidingspagina vind je meer informatie over een opleiding.
Meestal heb je lesdagen op de Politieacademie van maandag tot en met vrijdag. De lestijden zijn vaak tussen 08.00 en 17.00 uur. Je kunt een keer in de avond les hebben.
Het leren in de praktijk zit anders in elkaar. De praktijkdagen kunnen op alle week- en weekenddagen worden gepland. Dit kan dus ook in de nacht zijn. Je kunt ook tijdens feestdagen een praktijkdag hebben.
Het verschilt per opleiding hoeveel uur per week je les hebt. Op de opleidingspagina vind je meer informatie hierover.
Je hebt gemiddeld 38 uur per week nodig voor jouw opleiding. Je leert op school en in de praktijk. Ook doe je aan zelfstudie. Op de Politieacademie krijg je les van docenten. Je leert nieuwe kennis en vaardigheden samen met jouw leerteam of klas. In de praktijk leer je werkend onder begeleiding van een praktijkbegeleider. Je leert in de politieopleiding niveau 4 in totaal 60% op de Politieacademie en 40% in de politiepraktijk.
Het verschilt per opleiding hoeveel uur je bezig bent met studie en/of huiswerk. Op de opleidingspagina vind je hierover meer informatie.
Je hebt dagen waarop je bezig bent met thuisstudie voor de basisopleidingen. Je leest je in over nieuwe stof die je in de les hebt gehad. Ook werk je jouw portfolio bij. Je bent ongeveer acht uur per studiedag bezig.
Bij sommige vakspecialistische opleidingen heb je geen thuisstudie. Dit verschilt namelijk per opleiding.
Je krijgt ongeveer zes uur per week sportlessen. Je kunt ook zelfstandig sporten. Of je werkt aan jouw conditie voor de testen die je hiervoor krijgt.
Ja dat kan. Op de locaties voor de basisopleiding heb je fitnessruimte(s). Hier kun je zelfstandig trainen en je voorbereiden op testen.
Je hebt tijdens de basisopleiding van week 29 tot en met week 32 vrij. Dit is jouw zomervakantie. Je hebt geen herfst-, kerst-, voorjaars of meivakantie. Tussen kerst en nieuwjaar heb je een periode waarin er niet veel lessen zijn.
Je krijgt een uniform wanneer je start met de basisopleiding. Het is verplicht om het uniform te dragen tijden de lessen en examens. Of jouw docent laat weten dat je geen uniform moet dragen. De basispolitieopleiding heeft oriëntatiedagen bij de eenheid. Tijdens deze oriëntatiedagen draag je geen uniform. Je bent nog geen bevoegd politieagent. Mensen kunnen anders niet het verschil zien tussen agent en student. Reizen in uniform is niet toegestaan. Je kleed je om op de Politieacademie of de eenheid. Je draagt het uniform zoals in het landelijke kledingvoorschrift staat. Je mag niet gedeeltelijk in uniform lopen. Bekijk de video van Koen over zijn eerste keer in uniform.
Je krijgt het gehele politie-uniform. Als politiemedewerker kun je hierover informatie vinden op het intranet.
Je hebt als politieagent als basis een dienstpistool, pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en een stroomstootwapen. Het is nodig dat je goed getraind bent in het gebruik van deze geweldsmiddelen. Dit is voor de veiligheid van mensen om je heen. Maar ook jouw eigen veiligheid. Je begint in de basisopleiding direct met lessen over geweldsmiddelen. Denk aan lessen over wetten en regels. Ook oefen en leer je omgaan met de gewelds- en vrijheidsbeperkende middelen.
In de opleiding krijg je schietlessen. Je krijgt een vuurwapen nadat je de schiettoets hebt gehaald. Tot die tijd draag je geen wapen.Ook draag je geen wapen op de Politieacademie. Er zijn op elke locatie wapenkluisjes aanwezig. Er geldt een uitzondering wanneer het dragen van het wapen nodig is. Denk aan wanneer er dreiging. De docent geeft aan wanneer het toegestaan is om een wapen te dragen.
Meer weten over het vuurwapen? Bekijk de video over Deveney en Denise en hun eerste keer schieten.
LOP staat voor Leer- en Ontwikkelplek. In de basisopleiding niveau 4 maken we gebruik van LOP. Je leert met jouw leerteam bij een basisteam de praktijk kennen vanuit het LOP. Dit is een veilige leeromgeving waar je als student goed begeleiding krijgt.
Het verschilt per opleiding welke begeleiding jij krijgt. Je kunt begeleid worden door docenten, praktijk-, traject-, en/of leerprocesbegeleiders.
Je kunt jouw overige vragen ook stellen aan studieadviseurs en vertrouwenspersonen.
Wil je meer weten over begeleiding? Lees meer over welke begeleiding jij krijgt tijdens de opleiding.
Op de van de opleiding vind je ook meer informatie over de begeleiding.
Bij een basispolitieopleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar een bindend studieadvies. Dit is het bindend besluit over jouw vervolg van de opleiding. Het sectorhoofd neemt dit besluit. Dit betekent of je de opleiding verder mag volgen of niet. De criteria voor het besluit staan in de opleidingsinformatie.
EHDP staat voor Eerste Hulp Door Politie. Je leert het uitvoeren van eerste hulp. Je bent vaak samen met jouw collega als eerste ter plaatse. Je kunt bij een situatie direct vaststellen wat er aan de hand is. Kun je zelf de nodige hulp verlenen? Is het nodig om een ambulance te vragen?Tijdens de lessen krijg je theorie en praktijk. Wanneer je veel oefent en situaties herkent, worden de handelingen steeds meer automatisch. Wil je meer weten? In deze video vertelt politiestudent Marloes over haar eerste keer EHDP.
Een portfolio is een verzameling bewijsstukken. Je verzamelt bewijsstukken over jouw proces van leren. Hiermee laat je zien wat je allemaal kunt en waarin je nog wilt verbeteren. Met de bewijsstukken denk je na over jouw persoonlijke groei. Je gaat hierover in gesprek met medestudenten, docenten, praktijk- en trajectbegeleiders. Een deel van de bewijsstukken gebruik je ook voor de portfolio-examens.
De Politieacademie heeft verschillende locaties. Bekijk informatie over de locaties.
De Politieacademie heeft zeven locaties voor basisopleidingen. Daarnaast zijn er ook andere opleidingslocaties. Hier vind je alle adressen van de verschillende locaties.
Per locatie vind je meer informatie over parkeren.
Dat is niet altijd zo. Het is mogelijk dat je bij een andere locatie zit dan waar je in de eenheid is. De eenheid Rotterdam is bijvoorbeeld verbonden aan twee locaties van de Politieacademie: Rotterdam en Leusden.Het komt dus voor dat jij in de eenheid Rotterdam komt en de lessen op de Politieacademie in Leusden volgt.
OssendrechtJe krijgt meer informatie over de mogelijkheid van overnachten op deze locatie. Dit ontvang je bij de uitnodiging voor de start van jouw opleiding. In Ossendrecht staat een hotel voor ongeveer driehonderd personen. Het hotel heeft een restaurant en bar.WarnsveldOp deze locatie is een beperkt aantal hotelkamers. Ontbijt is mogelijk.
Leren in en van de praktijk vinden we belangrijk. Tijdens de basisopleiding heb je verschillende praktijkperiodes. Je leert in de praktijk.
Je kunt als student van de hbo-politieopleiding ook een minor in het buitenland volgen. Dit gaat via het Erasmus+ programma.
Wil je meer informatie? Lees meer over het volgen van een minor in het buitenland
De Politieacademie biedt jou als student, agent, docent of medewerker verschillende mogelijkheden aan. Je kunt opleidingen en cursussen in het buitenland volgen.
Je maakt gebruik van het cursusaanbod van CEPOL of Erasmus+.
Bekijk meer informatie over de mogelijkheden in het buitenland.
Als mbo-, hbo- of wo-student kun je praktijk- en afstudeerstages doen. Het is alleen mogelijk om op een stage- of afstudeeropdracht te reageren die wordt aangeboden.
Lees meer over hoe het werkt om aan een stageplaats te komen. En over het proces.
De Politieacademie bepaalt niet in welke klas je komt of op welke locatie je wordt geplaatst. Je overlegt dit met jouw eenheid.
Je vindt op de opleidingspagina wanneer jouw opleiding weer beschikbaar is.
Heb je jouw opleiding aangevraagd via Youforce? Annuleer de opleiding. Je kunt bij het annuleren van de opleiding aangeven dat je een nieuwe datum wilt plannen.
Heb je jouw opleiding aangevraagd via een contactpersoon van jouw werkgever? Wijzig de opleiding via de contactpersoon.
Het is niet mogelijk om met een collega van opleiding te ruilen. De opleidingsplek die is vrijgekomen wordt ingevuld met een andere collega. Hij of zij staat namelijk op de wachtlijst.
Je annuleert een opleiding via Youforce. Dit doe je via: Self Service > tabblad Opleidingen > tegel Opleiding Annuleren.
Jouw leidinggevende keurt jouw annulering in Youforce goed. Team Opleidingsplanning- en Beheer (OPB) meldt jou vervolgens af bij de Politieacademie. Heb je aangegeven dat je de opleiding op een ander moment wilt volgen? Dan word je op een wachtlijst geplaatst.
Heb je de opleiding aangevraagd via een contactpersoon van jouw werkgever? Je annuleert de opleiding via de contactpersoon. Hij of zij meldt jou ook af bij de Politieacademie.
Je ontvangt uiterlijk twee weken voor de start van jouw opleiding een uitnodiging. Deze ontvang je via de mail.
Heb je twee weken voor de start van de opleiding nog geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met het Onderwijsservicepunt (OSP).
Je ontvangt uiterlijk drie weken voor de start van jouw opleiding een uitnodiging. Deze ontvang je via de mail.
Heb je twee weken voor de start van de opleiding nog geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op het Onderwijsservicepunt (OSP).
Je vindt het rooster op itslearning. Dit staat hier ongeveer vier weken voor de start van het onderwijs.
Je bestelt de studieboeken voordat je begint aan jouw opleiding. Op itslearning vind je informatie. Hier vind je ook een handleiding over hoe je jouw studieboeken kunt bestellen.
Het uniform draag je zoals staat in het landelijke kledingvoorschrift. Je mag dus niet gedeeltelijk in uniform zijn. Je mag als student niet in uniform reizen.
Wil je meer weten over het dragen van jouw uniform? Kijk dan op itslearning.
Je ontvangt een pakket met kleding bij de start van jouw opleiding. Hierin zit ook de sportkleding die je draagt tijdens de sportlessen.
We werken binnen de opleiding niet op een vaste plaats of op vaste tijden. Daarom heb je een device nodig dat je mee kunt nemen naar verschillende plekken. Je kunt hiermee altijd bij de digitale leeromgeving en -middelen. Je krijgt een device van de Politieacademie. Deze houd je zolang je student bent.
Je begint als nieuwe student bij de Politieacademie met een introductieweek. We verklappen natuurlijk niet precies wat er gaat gebeuren tijdens deze weken. Het is aan jou om daar achter te komen.
De weken staan in het teken van elkaar en jezelf leren kennen. Wie voert welke rol uit in jouw leerteam? Hoe gaan jullie om met de verschillende situaties, zowel als team als alleen? En wat neem je mee wat betreft ervaring en kennis?
In de introductieweken gaat het ook om plezier maken en elkaar beter leren kennen.
Je krijgt een vrijstelling voor complete proeven van bekwaamheid. Dit zijn toetsen die je na een module afsluit. Je krijgt ook een vrijstelling voor onderdelen daarvan. Denk aan examenopdrachten.
Je krijgt de punten die horen bij de toets(en) wanneer je een vrijstelling krijgt.
Je krijgt een vrijstelling van de examencommissie. Een bewijs van toelating krijg je van het sectorhoofd.
Je kunt bezwaar maken tegen een uitspraak van de examencommissie. Dit doe je binnen zes weken na de datum van de brief van het besluit. Je tekent beroep aan door een brief in te sturen. Hierin zet je jouw motivatie waarom je bezwaar maakt. Dit doe je bij de directie van de Politieacademie. Je stuurt deze naar de secretaris Commissie van Beroep van de Politieacademie in Apeldoorn.
Het korps bepaalt welke opleiding of cursus bij jou past. Dit doen ze op basis van jouw loopbaan.
Ja, je moet voldoen aan de eisen van het niveau. Dit geldt ook voor delen van de vakspecialistische opleidingen en cursussen.
Jazeker! Je kunt jouw vragen stellen bij de medewerkers van de vrijstellingen en toelatingsprocedure via het EVC-bureau.
Meer informatie? Hier vind je het proces voor aanvragen.
Beoordelaars nemen CGI’s af. Zij zijn speciaal opgeleid voor vrijstellingen.
Ja, je kunt een procedure toelating of vrijstelling aanvragen wanneer je (aankomend) student bent.
Lees meer over hoe je een procedure toelating of vrijstelling start.
Je doorloopt een vrijstellingsprocedure wanneer je een vrijstelling wilt krijgen voor het maken van examenopdracht(en).
Hier vind je meer informatie over vrijstellingen.
Je vraagt een (her)examen aan via de docent van de opleiding.
Je kunt het resultaat van jouw examen binnen vijftien werkdagen bekijken. Dit geldt voor een schriftelijk of digitaal examen.
Wordt er geen moment georganiseerd om jouw examen te bekijken? Je kunt ook zelf een verzoek aanvragen. Neem hiervoor contact op met de docent van jouw opleiding.
Ben je het niet eens met een besluit van de examencommissie, sectorhoofd of examinator? En wil je hier tegen in beroep gaan? Je kunt dan een beroepsschrift inleveren. Dit is het formulier beroep en bezwaar waarin je invult waarom je het niet eens bent met het besluit.
Lees hier meer over de procedure commissie van beroep voor de examens.
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) vind je meer informatie over het onderwijs en de examinering. Dit is voor (aankomende) studenten en werkgevers.
Ieder jaar bekijken we de OER. Wanneer het nodig is, passen we onderdelen aan. Wil je meer weten? Hier vind je de OER.
Je kunt contact opnemen met de examinator. Kom je er niet uit? Stuur dan een e-mail naar het Onderwijsservicepunt (OSP)
Neem contact op met het Onderwijsservicepunt (OSP) via e-mail. Zij maken jouw studiepunten compleet.
Je stuurt jouw werkstuk of paper via e-mail naar Corsa Registratie.
Om je af te melden voor een gepland examen gebruik je het formulier ‘Afmelden examen’.
Stuur het formulier ‘Afmelden examen’ in. Heb je het formulier volledig ingevuld? Dan zijn er geen gevolgen.
Heb je het formulier niet volledig ingevuld? Dan wordt een Gemiste Gelegenheid (GG) geregistreerd (Art. 18.3).
Stuur het formulier ‘Afmelden examen’ in. Dit is inclusief met een akkoord van jouw leidinggevende.
Heb je het formulier volledig ingevuld? Dan zijn er geen gevolgen.
Stuur het formulier ‘Afmelden examen’ in. Er wordt een Gemiste Gelegenheid (GG) geregistreerd (Art. 18.3).
Kun je hier niets aan doen (overmacht)? En wil je dit graag laten zien? Stuur het formulier ‘Absentie examen’ naar jouw leidinggevende.
In sommige gevallen kun je vragen of jouw docent het formulier kan sturen (Regeling AAE, Art 3.2). Jouw leidinggevende stuurt het formulier binnen zeven werkdagen naar de examencommissie (Regeling AAE, Art 3.3). De examencommissie beoordeelt de reden van jouw afwezigheid.
Wordt de reden toegestaan? Dan wordt de GG teruggedraaid.
Wordt de reden niet toegestaan? Dan blijft de GG staan.
Meld je je af binnen twee werkdagen voor een examen? Meld je je dan af bij het Onderwijsservicepunt (OSP) op telefoonnummer 088-6622666 (keuzemenu 2). We registreren een Gemiste Gelegenheid (GG) (Art. 18.3).
Je vraag jouw diploma of getuigschrift aan via Osiris (student). Je hebt al jouw examens gehaald. Je ontvangt hiervan een e-mail. Op dat moment kun je de knop om dit aan te vragen zien. Ga naar ‘Voortgang’ en dan naar het tabblad ‘Diploma aanvragen’. Hier vind je meer informatie.
Je vraagt jouw diploma of getuigschrift binnen één jaar aan. Dit doe je na het afsluiten van de opleiding. Dit is volgens artikel 30-01 van de OER.
Neem via e-mail contact op met het Onderwijsservicepunt (OSP). Zij kunnen de status van jouw diploma-aanvraag wijzigen.
We drukken iedere week certificaten en bewijzen van deelname automatisch af. Deze worden verstuurd naar het adres dat in Osiris staat.
Heb je de opleiding afgerond en is het resultaat verwerkt, maar heb je (nog) geen certificaat of bewijs van deelname ontvangen? Neem via e-mail contact op met het Onderwijsservicepunt (OSP).
Je stuurt het waardedocument dat je hebt ontvangen terug. Je geeft aan wat er niet goed staat in het waardedocument. Je ontvangt een nieuw exemplaar.
Je stuurt het waardedocument naar:
Politieacademie T.a.v. Team waardedocumenten Postbus 834 7301 BB Apeldoorn
Neem via e-mail contact op met het Onderwijsservicepunt (OSP)
Werk je binnen het domein van de Politieacademie of de politie (via intranet)? Dan hoef je niet in te loggen op de Kennisbank. Wil je de Kennisbank via internet gebruiken? Dan moet je wel inloggen. Gebruik hiervoor jouw E-campus inloggegevens. Heb je vragen over inloggen of problemen met inloggen? Neem dan contact op met het Kennis Informatie Knooppunt.
Surfspot is de ICT webshop waar studenten korting kunnen krijgen op software en hardware. Volg je bij de Politieacademie een opleiding van minimaal 20 dagen achter elkaar? Je kunt dan vanaf een maand voor de start tot een maand na de opleiding met korting kopen bij deze webshop. Selecteer Politieacademie uit de lijst als je een account wil aanmaken. En gebruik je [email protected] om je aan te melden.
Als je jouw E-campus account niet uitlogt, hebben anderen toegang tot één van jouw E-campus applicaties. Dus gebruik je een openbare computer? Vergeet dan niet uit te loggen als je de werkplek verlaat.
Een toepassing afsluiten door het browser-tabblad te sluiten heeft geen zin. Zonder in te loggen komt een ander er toch weer in. Ook het afsluiten van de browser werkt niet altijd. Als je Chrome gebruikt, kom je er weer opnieuw in.
Je kunt op twee manieren jouw E-campus account uitloggen:
Wijzig het wachtwoord van jouw E-Campus wachtwoord via de optie 'Onderwijsaccount' bij Handige links. Ben je nog niet ingelogd op E-Campus? Log dan eerst in met jouw bestaande wachtwoord. Daarna opent een nieuw scherm 'Beheren E-Campus Account'. Ben je ingelogd? Kies dan uit het menu van 'Beheren E-Campus Account' voor de optie 'wachtwoord wijzigen'. Volg daarna de instructies op het scherm.
Aan jouw E-Campus account kun je een mobiel nummer koppelen. Ben je jouw wachtwoord vergeten? Dan kun je een SMS met een accountherstelcode aanvragen. Deze code ontvang je dan op dit mobiele nummer.
Met jouw accountnaam en de accountherstelcode kun je een nieuw wachtwoord opvragen. Je moet dan wel meteen jouw wachtwoord wijzigen.
Wijzig je jouw wachtwoord weer? Dan vraagt het systeem of het mobiele nummer dat aan jouw E-Campus account is gekoppeld is, nog correct is. Is jouw mobiele nummer in de tussentijd aangepast? Je kunt het dan direct wijzigen.
Is jouw mobiele nummer niet gekoppeld aan jouw E-campus account? Je kunt het telefoonnummer laten koppelen via bij het Onderwijs Service Punt (OSP). Bel hiervoor naar 088 - 662 26 66, keuze 2.
Ben je student? Gebruik dan de E-campus inloggegevens voor het inloggen op onze wifi. Voor gasten kun je bij de receptie op onze locaties een gastaccount vragen. Op de concernlocatie in Apeldoorn kan dit ook bij het Studenten Informatiepunt (STIP) in het atrium.
Nieuwe studenten ontvangen zes weken voor de start van de opleiding een e-mail met inlogcodes voor het gebruik van het E-Campus account. Ben je al student? Dan heb je dus al een E-Campus account.
Heb je toegang tot itslearning, maar geen toegang tot de omgeving van jouw groep? Neem contact op met het Onderwijsservicepunt (OSP).
Het is belangrijk om wachtwoorden goed te beschermen. Houd je daarom aan deze regels:
Heb je je niet aan deze regels kunnen houden? En is er iets gebeurd met jouw wachtwoord? Meld dit dan bij jouw leidinggevende en de Servicedesk ICT.
Het wachtwoord van een E-campus en Extranet account moet aan de volgende eisen voldoen:
Je kunt jouw adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres zelf wijzigen. Dit doe je in Osiris Student. Je logt in met jouw E-Campus account.
Wil je overige persoonsgegevens wijzigen? Stuur dan een mail naar het Onderwijsservicepunt (OSP).
De Politieacademie meldt jou automatisch aan bij DUO. Dit gebeurt wanneer je een geaccrediteerde opleiding behaalt. Dit zijn opleidingen op hbo- en wetenschappelijk niveau. Denk aan hbo bachelor, hbo master, wo master. De overige opleidingen melden we niet aan bij DUO.
Je krijgt op de eerste dag van de opleiding een algemene toegangspas. Later in de week ontvang je een persoonlijke toegangspas. Dit is jouw toegangspas en is daarom alleen door jouzelf te gebruiken.
Heb je geen toegangspas ontvangen? Meld je dan met een geldig identiteitsbewijs bij de receptie.
Heb je in het verleden al eerder een opleiding gevolgd? En heb je hiervoor een persoonlijke pas ontvangen? De pas wordt opnieuw geactiveerd voor de nieuwe opleiding.
Je kunt jouw feedback over de opleiding en/of locatie aangeven op de locatie waar jij jouw opleiding volgt.
Heb je andere feedback?
Docenten en praktijkbegeleiders vormen de kern in het politieonderwijs. Zij maken het verschil in het leerproces van een student.
Als docent heb je veel rollen. Je bent expert in jouw vak, coach, coördinator, mentor en motivator. Studenten kunnen bij jou terecht met al hun vragen. Je begeleidt ook het leerproces en je geeft feedback aan studenten.
Het werk daagt je uit om allerlei studenten te laten leren en zich te ontwikkelen.
Bij de Politieacademie werk je in een team met collega-docenten. En je collega’s van onderwijskundige ondersteuning helpen je om je onderwijs te ontwikkelen en te verbeteren.
Wil je meer weten over hoe het is om docent te zijn aan de Politieacademie? Lees hier de persoonlijke verhalen van docenten.
De docenten zijn minimaal een niveau hoger opgeleid dan het niveau waaraan de docent lesgeeft. Dit is volgens de laatste eisen voor het algemeen beroepsonderwijs.
Daarnaast is de docent pedagogisch-didactisch bekwaam. Dit betekent dat een docent is geschoold om lessen te geven die aansluiten bij wat de studenten nodig hebben om te leren. Docenten hebben altijd vakkennis binnen het vakgebied waarin ze lesgeven.
Wil je meer weten hoe het is om docent te zijn aan de Politieacademie? Lees hier de persoonlijke verhalen van docenten.
Formulier: Extra herexamen
Heb je geen voldoende behaald voor het examen na het maximaal aantal examengelegenheden? Dan kun je in uitzonderlijke omstandigheden een extra herexamen aanvragen. Je vindt meer informatie in artikel 27 van de OER 2023.
Formulier: Aangepast examen
Heb je dyslexie, een tijdelijke medische beperking of een andere beperking? Dan kun je bij de examencommissie een aangepast examen aanvragen. Hiervoor heb je een geldige dyslexieverklaring of een andere medische verklaring nodig.
Formulier: Vrijstelling behaalde examenopdracht
Je kunt een vrijstelling voor een examen aanvragen als je de examenopdracht al in een andere opleiding hebt behaald. Dit geldt voor opleidingen van de Politieacademie. Dit kan alleen als de examenopdracht in jouw huidige opleiding precies hetzelfde is. Je vindt meer informatie over vrijstellingen in artikel 22.6 van de OER. En in de Regeling Vrijstelling en toelating.
Let op: Ben je student van een basisopleiding (PO2.0, PSI, PO21), bacheloropleiding of minor? Dan gebruik je dit formulier niet. Je volgt dan de vrijstellingen- en toelatingsprocedure via Osiris Student. Je logt hiervoor in met jouw E-Campus account.
Formulier: Absentie examen
Soms kun je door overmacht geen examen afleggen. Bijvoorbeeld als je vlak voor het examen ziek wordt en je ziek hebt gemeld bij jouw leidinggevende. Of als je te maken hebt met een sterfgeval in jouw familie. Is er echt sprake van overmacht? En heb je jezelf dus binnen twee weken vóór een gepland examen afgemeld? Dan kun je je absent melden bij de examencommissie. De examencommissie beslist vervolgens of er sprake is van overmacht. En of je jouw examengelegenheid terugkrijgt.
Let op: Weet je ver van te voren dat je niet aan een examen kunt deelnemen? Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat? Dan is er geen sprake van overmacht. Je kunt dan wel bij het onderwijsteam vragen om jouw examen anders te plannen. Je vindt meer informatie in artikel 18.3 van de OER.
Formulier: Melding van onregelmatigheid of vermoeden van examenfraude (dit formulier vind je op intranet)
Je maakt als examinator melding bij de examencommissie als je vermoedt dat een student heeft gefraudeerd. Of als er sprake is van een andere onregelmatigheid tijdens of rondom het examen. Je vindt de regels rondom onregelmatigheden en examenfraude in artikel 28 van de OER. En in de Regeling Examenfraude en Onregelmatigheden.
Jouw melding moet zo compleet mogelijk zijn. Voeg daarom zoveel mogelijk bewijsmateriaal toe. Je vult het formulier in om melding te doen. Je vult per student een formulier in. Ook als er meerdere studenten betrokken zijn.
Formulier: Ongeldig verklaren examenresultaat (dit formulier vind je op intranet)
Soms moet een examenresultaat van een student ongeldig worden verklaard. Dit staat in artikel 24 van de OER. Bijvoorbeeld omdat de student examen heeft gedaan, maar daar nog geen recht op had. Of omdat het examen is afgenomen door een examinator die niet door de examencommissie was aangewezen. Het kan ook gebeuren dat de examencommissie een onregelmatigheid of examenfraude vaststelt. In deze gevallen gebruik je het formulier Ongeldig verklaren examenresultaat.
Let op: Wil je een verkeerd ingevuld beoordelingsformulier verwijderen? Gebruik dan het formulier: Herziening examenresultaat (dit formulier vind je op intranet).
Formulier: Registratie examenresultaat buiten doorlooptijd (dit formulier vind je op intranet)
Het kan gebeuren dat een examenresultaat van een student niet in Osiris staat. Je kunt als examinator bij de examencommissie toestemming vragen om examenresultaten alsnog te registreren. Dit kan als het resultaat is behaald binnen de maximaal toegestane doorlooptijd van de opleiding. Controleer dus eerst of de student examen heeft gedaan binnen deze periode. En vul daarna het formulier in. Je vindt meer informatie in artikel 22.7 van de OER.
Formulier: Besluit herziening examenresultaat (dit formulier vind je op intranet)
Je kunt als examinator een examenresultaat aanpassen in een nieuw examenresultaat. Je kunt ook informatie aanpassen op een beoordelingsformulier als dit fout is ingevuld. Bijvoorbeeld als je fouten ziet in de datum van de toets, het studentnummer, de naam etc. Je vindt meer informatie in artikel 22.3 van de OER.
De Politieacademie leidt mensen op die starten met een baan als politiemedewerker bij de politie.Daarnaast biedt de Politieacademie vervolgonderwijs aan. Dit is voor meer ervaren politiemedewerkers. Zij kunnen zich specialiseren op verschillende gebieden.In de Politiewet 2012 staat dat de Politieacademie het politieonderwijs ontwikkelt en uitvoert. Kennis en onderzoek is een andere belangrijke taak van de Politieacademie. De Politieacademie ontwikkelt en verzamelt kennis voor de politiepraktijk en het politieonderwijs. Met deze kennis helpen we politiemensen en docenten van de Politieacademie in hun werk.
Eén van de belangrijkste opdrachten van de Politieacademie is het blijven werken aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We willen de kwaliteit nog beter maken. Dit proces stopt nooit.
We gebruiken de kernwaarden van de politie. De Politieacademie werkt:
Verbindend. We werken met elkaar aan de kwaliteit van het onderwijs. Dit doen we in goed overleg.
Integer. We werken volgens een systeem en navolgbaar aan de kwaliteit van het onderwijs.
Betrouwbaar. We zijn open. We geven uitleg over hoe we werken. Dit doen we binnen- en buiten onze organisatie.
De Politieacademie werkt samen met de politieorganisatie. Deze samenwerking is heel sterk. We ontwikkelen en leiden samen op. We zorgen samen voor de kwaliteit van het onderwijs. De Politieacademie werkt ook samen met andere partners in de veiligheidsketen zoals de Koninklijke Marechaussee, het NFI en de FIOD.We maken ook gebruik van een netwerk van onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Hiermee richten we ons op onze taak en ons specialisme. We gebruiken onze partners voor zaken waar zij goed of beter in zijn.Daarnaast werken we internationaal samen. Dit doen we met universiteiten en andere instellingen voor politieonderwijs. Deze internationale kant van het politiewerk is belangrijk. En is altijd onderdeel van ons onderwijs en onderzoek.Door samenwerking met de politiepraktijk, maatschappelijke organisaties en andere onderzoek- en onderwijsinstellingen leren we iedere dag. Alle inzichten gebruiken we voor ons onderwijs. Zo ontstaat eigentijds onderwijs.
Organisaties en studenten willen steeds meer onderwijs dat snel is aan te passen naar eigen wensen. We digitaliseren het onderwijs steeds meer. Hierdoor krijgen we meer mogelijkheden om het onderwijs op maat te maken voor een student. We stemmen de route van het leren, de manier van onderwijs geven en het tempo van het leerproces af op de student. En ook op het niveau en de voorkeur voor leren van de student.
Je kunt de Politieacademie alleen bezoeken wanneer je als bezoeker bent aangemeld. Alleen een medewerker kan dit doen. Deze medewerker begeleidt jou tijdens jouw bezoek.
Je kunt niet binnenkijken bij de Politieacademie. Je kunt alleen binnenkijken wanneer een medewerker jou aanmeldt als bezoeker. De medewerker begeleidt jou tijdens jouw bezoek.
Bekijk alle vacatures bij de Politieacademie.De Politieacademie heeft verschillende teams. Zij zetten zich iedere dag in voor het politieonderwijs, kennis en onderzoek. Denk aan de docenten, onderwijsondersteuning, planning, examen- en bezwarencommissie, onderwijsbedrijfsvoering, onderwijsadministratie, communicatie etc.
De Politieacademie doet wetenschappelijk onderzoek naar het vakmanschap van de politie. Dit doen we het liefst samen met mensen uit de politiepraktijk en het onderwijs. Zo kunnen de kennis en inzichten beter doorwerken in de manier waarop zij hun werk doen. We zijn wel onafhankelijk. Als het nodig is, houden we de politie een kritische spiegel voor.
We werken ook samen met andere kennis- en onderzoeksinstellingen uit binnen- en buitenland. Zo kunnen we meer vragen beantwoorden en betere antwoorden geven. Andere instellingen hebben namelijk soms expertise die wij zelf niet in huis hebben.
We delen de uitkomsten van onze onderzoeken in onze Mediatheek. Deze onderzoeken verschijnen ook regelmatig als boeken in onze onderzoeksreeks bij uitgeverij Boom.
Daarnaast delen we opgedane kennis via deze website, soms ook tijdens de onderzoeken. En via andere digitale kanalen, tijdens congressen, het onderwijs etc. Dat doen we in verschillende vormen. Niet alleen in boeken, maar ook in bijvoorbeeld podcasts, video’s en infographics. De vorm sluit aan bij het soort kennis en de wens van de doelgroep.
Team Kennis van de Politieacademie biedt verschillende diensten en producten aan. Denk aan de Kennisbank, de Mediatheek, webapps en profchecks. Ook hebben we Juridisch Blauw. Dit is een juridische kennisbank voor medewerkers van de politie en organisaties waar de politie mee samenwerkt. De medewerkers van de Mediatheek helpen ook om kennis te vinden. Zij maken collega’s informatievaardig. Ze ondersteunen hiermee de onderwijs- en kennisfunctie van de Politieacademie.
We leggen verbindingen tussen onze kennisdiensten en het team Onderzoek van de Politieacademie. Maar ook met andere kennisinstellingen, de politiepraktijk en het onderwijs. Zo kan de kennis daar ook toegepast worden.
We ondersteunen ook partners van de politie. Denk aan het Openbaar Ministerie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Koninklijke Marechaussee.
De Politieacademie mag oefenen op de openbare weg. Dit geldt voor het leren rijden, waarvoor we de Vrijstelling Politie gebruiken. Dit is alleen voor het onderwijs. En mag alleen onder toezicht van docenten en examinatoren van de Politieacademie.
Nee, dat hoeft niet. De student heeft al een rijbewijs. Wanneer je een L-bord gebruikt, lijkt het of de student geen rijbewijs heeft. Wanneer hij of zij een overtreding maakt, geeft dit verwarring.
Meestal is dit tijdens een opleiding. De instructeur of docent zoekt dan een plekje uit het zicht op. Hier bespreekt de docent de rit met de student. De student krijgt dan tips om het rijgedrag of de rijvaardigheid te kunnen verbeteren.
Je vindt de rijopleiding van de Politieacademie op social media:
X (Voorheen Twitter)
Facebook
Instagram
Deze website van de Politieacademie gebruikt cookies om de website goed te laten werken. En om het gebruik van de website te analyseren. Dit doen we volledig anoniem. Je gaat hiermee akkoord als je op ‘accepteren’ klikt. Klik je op ‘weigeren’? Dan plaatst de website deze cookies niet.
Meer informatie over het gebruik van cookies op politieacademie.nl lees je in onze cookieverklaring.